Οδηγός διάγνωσης

Πότε χρειάζονται συντήρηση τα ξύλινα κουφώματα μου;

Τα ξύλινα κουφώματα αποτελούν πάντα μια ιδανική επιλογή από πλευράς αισθητικής και λειτουργικότητας. Ωστόσο, για να μείνουν τα κουφώματα σας όμορφα και λειτουργικά για μια ζωή, χρειάζονται συχνή φροντίδα και καθαρισμό. Με την πάροδο του χρόνου, τις καιρικές συνθήκες και την ελλιπή φροντίδα τα κουφώματα μπορεί να παρουσιάσουν αλλοιώσεις στην εμφάνιση ή δυσκολίες στη λειτουργία. Στη συνέχεια παρατίθενται συχνά ζητήματα που μπορεί να εμφανίσουν τα κουφώματα, ώστε να αποφασίσετε αν μπορείτε να προβείτε μόνοι σας σε συγκεκριμένες ενέργειες για την επιδιόρθωση τους ή αν χρειάζεστε κάποιον ειδικό που μπορεί να αναλάβει τις εργασίες.

Ελάτε σε επαφή!

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα ώστε να μας ενημερώσετε λεπτομερώς για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κουφώματα σας και σύντομα θα επικοινωνήσουμε μαζί σας για να δούμε πως μπορούμε να τα λύσουμε!

Συμπληρώστε την φόρμα εδώ

Μπορείτε επίσης να έρθετε σε άμεση επικοινωνία στα τηλέφωνα 210 62 56 959 και 210 62 56 956

Εκτός από τη φθορά ή το σπάσιμο ενός μηχανισμού, άλλα ζητήματα που σχετίζονται με τους μηχανισμούς είναι:

Απορρύθμιση μηχανισμών υαλοστασίου

Το φύλλο του υαλοστασίου βρίσκει πάνω στην κάσσα ή τα μεταλλικά αντικρύσματα των φύλλων βρίσκουν μεταξύ τους, εμποδίζοντας το σωστό κλείσιμο του υαλοστασίου. Ως αποτέλεσμα, επηρεάζονται η υδατοστεγανότητα και οι μονωτικές ιδιότητες του υαλοστασίου, ενώ η παράλειψη ρύθμισης (ρεγουλάρισμα) των μηχανισμών μπορεί να προκαλέσει πιθανό στράβωμα του φύλλου. Για να προλάβουμε το πρόβλημα, πρέπει να γίνεται έλεγχος των αντικρυσμάτων του παραθύρου περιμετρικά, καθώς και της διάταξης των φύλλων (ίσες αποστάσεις και παράλληλη διάταξη) για να διαπιστώνεται το σωστό κλείσιμο. Ένας εύκολος τρόπος για να διαπιστώνετε τυχόν προβλήματα στο κλείσιμο του υαλοστασίου είναι να τοποθετήσετε ένα κομμάτι φύλλο χαρτί ανάμεσα στα δύο φύλλα, ή ανάμεσα στο φύλλο και την κάσσα όταν το παράθυρο είναι κλειστό, και να δείτε αν το φύλλο μετακινείται όταν το τραβάτε.

Απορρύθμιση μεντεσέδων πατζουριού

Τα πατζουρόφυλλα ακουμπούν στη μαρμαροποδιά ή μεταξύ τους κατά το κλείσιμο. Σε αυτή την περίπτωση, αν δεν ρυθμιστούν οι μεντεσέδες ώστε το πατζουρόφυλλο να έρθει στο σωστό ύψος, το φύλλο μπορεί να στραβώσει, ενώ τα νερά που πιθανώς παραμένουν στη μαρμαροποδιά μπορούν να προκαλέσουν συγκράτηση υγρασίας, φούσκωμα ή και σάπισμα του πατζουριού.

Συγκέντρωση Αλάτων

Το χαρακτηριστικό λευκό χρώμα πάνω στους μηχανισμούς, η δυσκολία και το θόρυβο (τρίξιμο) κατά το άνοιγμα και το κλείσιμο του παραθύρου οφείλεται σε συγκέντρωση αλάτων στους μηχανισμούς των υαλοστασίων (μεντεσέδες ή περιμετρικοί μηχανισμοί). Η συγκέντρωση αλάτων είναι συχνό φαινόμενο σε περιοχές κοντά στη θάλασσα και μπορεί να επηρεάσει τη στεγανότητα, ενώ σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει και στράβωμα του φύλλου. Το προσεκτικό καθάρισμα με Καθαριστικό Μεταλλικών Επιφανειών WüRTH και η συχνή λίπανση των μηχανισμών με Λιπαντικό Μηχανισμών WüRTH μπορούν να αποκαταστήσουν την αρχική λειτουργία των κουφωμάτων και να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους.

Σκουριά

Η σκουριά πάνω στα μεταλλικά εξαρτήματα των πατζουριών, είναι κατά βάσει αισθητικό ζήτημα και αν δεν είναι εκτεταμένη δεν επηρεάζει τη σωστή λειτουργία των κουφωμάτων. Αν δεν επιθυμείτε αντικατάσταση, προσωρινές λύσεις που μπορούν να επιβραδύνουν την περαιτέρω αλλοίωση είναι το πλύσιμο με νερό (χαμηλό σε περιεκτικότητα αλάτων) και πέρασμα με Καθαριστικό Μεταλλικών Επιφανειών και Λιπαντικό Μηχανισμών WüRTH.
Οι αλλοιώσεις στη βαφή είναι από τις πιο συχνές φθορές των κουφωμάτων (ανεξαρτήτως υλικού κατασκευής), ειδικά στα σημεία εκείνα που είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον ήλιο. Συγκεκριμένα, υπάρχουν οι ακόλουθες τρεις περιπτώσεις που καταδεικνύουν ότι πρέπει να προβούμε σε συντήρηση των βερνικιών.

Λευκές Κηλίδες

Μικρά σημεία αποκόλλησης της βαφής τοπικά. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα είναι ένδειξη ότι σύντομα θα αρχίσει να ξεφλουδίζει το βερνίκι. Εκτός από την ολοκληρωμένη συντήρηση που μπορεί να προλάβει την περαιτέρω αλλοίωση, το πέρασμα με βερνίκι είναι μια προσωρινή λύση που μπορεί να καθυστερήσει το ξεφλούδισμα.

Ξεφλούδισμα

Ολική αποκόλληση κατά τόπους. Η αποκόλληση της βαφής, εκτός από το άμεσο αισθητικό πρόβλημα, αφήνει εκτεθειμένο το ξύλο και μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω φθορά της ξυλείας σε περίπτωση που δεν προβούμε άμεσα σε συντήρηση.

Ξεθώριασμα

Αλλοίωση του χρώματος / αποχρωματισμός. Ο αποχρωματισμός αφορά μόνο σε λάκες, και εμφανίζεται συνήθως μετά την πάροδο μιας δεκαετίας από την εγκατάσταση των κουφωμάτων. Παρόλο που αποτελεί καταρχήν αισθητικό θέμα, είναι ένδειξη ότι έχει ξεραθεί το φιλμ της βάφης, με αποτέλεσμα να μην προστατεύεται καλά το ξύλο. Προκαλείται συνήθως σε κουφώματα άμεσα εκτεθειμένα στον ήλιο.
Η υγρασία επάνω στο κούφωμα ή στον τοίχο εσωτερικά τις περισσότερες φορές οφείλεται σε αποκόλληση ή φθορά της σιλικόνης.

Αποκόλληση της σιλικόνης περιμετρικά των κουφωμάτων ή ελλιπής αρμολόγηση. Προκαλεί την εμφάνιση υγρασίας ή την είσοδο νερών περιμετρικά και, εν καιρώ, το σάπισμα στην πίσω πλευρά του κουφώματος.

Αποκόλληση της σιλικόνης περιμετρικά του τζαμιού ή ταμπλά, μπορεί να προκαλέσει την εισαγωγή υγρασίας στο σπίτι, και με τον καιρό σάπισμα του ξύλου τοπικά.

Υγρασία στο εσωτερικό του υαλοπίνακα (θόλωμα). Οφείλεται κατά κύριο λόγο στην κατασκευή του υαλοπίνακα και επηρεάζει τη μόνωση και την ορατότητα ορισμένες ώρες της ημέρας.
Προβλήματα στην υδατοστεγανότητα (εισαγωγή νερού ή αέρα κατά τη διάρκεια έντονων καιρικών φαινομένων) σχετίζονται με φθορές στα περιμετρικά λάστιχα (τσιμούχες).

Κομμένη ή φθαρμένη τσιμούχα

Κομμένη ή φθαρμένη (αλλοιωμένη μορφή) τσιμούχα επηρεάζει την υδατοστεγανότητα και τη μόνωση των κουφωμάτων.